Çanakkale’de Gezilecek Yerler, tarihi yapılar ve doğal güzelliklerle her yıl binlerce turistle dolup taşar. Geniş ormanlık arazileri, milli parkı, abide ve şehitlikleri gibi etkileyici yapıları gezebilir, tarihe tanıklık ederken doğal güzelliklerinde tadını çıkarabilirsiniz.
Tarih boyunca birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Çanakkale köklü tarihiyle dikkat çeken bir kenttir. Ulaşım bakımından da sorun yaşanmazken uçuş seferleri, otobüs ve özel araçlarla şehir merkezine kolay bir şekilde gidilebilir.
Truva Antik Kenti
Truva antik kenti antik medeniyetlerin beşiği olarak bilinen bir yerleşim yeridir. 1988 yılında Dünya Milli Miras listesinde yer alırken 1996 yılında milli park statüsünde bulunur. Kaz dağlarının eteklerinde yer alan Truva Antik Kentinde Truva atını da görebilirsiniz ve Çanakkale’de gezerken listede ilk sırada yer almalıdır.
Gelibolu Yarımadası Milli Parkı
Tarihi anlamda büyük bir öneme sahip olan Gelibolu Yarımadası Milli Parkı hem doğal hem de tarihi güzellikleri bir arada görebileceğiniz önemli bir bölgedir. Milli parkın içinde 56 yerli anıt, 35 yabancı anıt ve 250 binden fazla askerin yattığı mezarlar bulunur. Bu yapılardan dolayı tüm dünyanın da ilgisini çeken özelliktedir. Çanakkale’de gezilecek tarihi yerler listesinde mutlaka yer almalıdır.
Gökçeada
Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada doğa ile baş başa vakit geçirmek isteyenlerin uğrak noktasıdır. Çanakkale’de sessiz sakin yerler arasında bulunan ada içerisinde 10 köy bulunup yerel lezzetleri ve temiz deniziyle dikkat çeker.
Gökçeada içerisinde yer alan Zeytinli köyü koruma altına alınan köylerdendir. Şarapların üretilmesinin yanı sıra rezene ve ısırgan otuyla çullama denilen lezzetli bir yemekle meşhurdurlar.
Bozcaada
Bozcaada Türkiye’nin 3. Büyük adasıdır ve Çanakkale boğazının egeye açılan kapısı özelliğini taşır. En yüksek noktası Göztepe iken 12 burun ve 12 koy ada sınırları içerisinde yer alır. Hem Türk hem de Rum olan insanların yaşadıkları ada da doğal güzellikler dikkat çeker.
Bozcaada üzümleri ve şaraplarıyla ünlü bir bölgedir. Adada gelincik çiçekleriyle reçel ve şerbetler üretilir. Ayrıca ayazma plajı da en ünlü plajlar arasında bulunur. Akvaryum plajı, Sulu bahçe ve Habbele plajı da tercih edilen plajlardandır. Bozcaada’da her sene eylül ayında yapılan Bağbozumu festivalleri de turistlerin ilgisini çeker.
Şehitler Abidesi
Çanakkale’nin ünlü yapılarından bir tanesi olan Şehitler Abidesi Gelibolu yarımadasında yer alır. 1. Dünya savaşı sırasında hayatını kaybedenlerin anısına yapılan yapı 4 ayak ve bir kubbeden oluşur. Denize bakan dört rölyef deniz savaşlarını, karaya bakan dört rölyef ise kara savaşlarını anlatır.
Asos Antik Limanı
Asos bölgesinde yer alan Asos antik limanı taş sokaklardan oluşup oldukça çekici bir yerdir. Liman üzerinde birbirinden farklı turistik tesisler bulunmasın yanı sıra yerel halk akşamları liman üzerinde balık da tutabilir.
Kilitbahir Kalesi
Kilitbahir kalesi güçlü bir savunma sistemine sahip, boğazların denetiminin kolay bir şekilde yapıldığı bir kaledir. İç, dış ve iç kule olarak planlanan Kilitbahir stratejik bir konumdadır. Çanakkale savaşında önemli bir yer olan Kilitbahir kalesi tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir.
Mıhlı Şelalesi
Çanakkale Ayvacık’a bağlı olan Küçükkuyu’da yer alan Mıhlı şelalesi yaz günlerinde tercih edilen bir bölgedir. Çanakkale’de gezilecek doğal yerler arasında yer alan bölge yemyeşil bir doğayı gözler önüne serer. Şelale yolu üzerinde yer alan mesire alanlarında ise piknikler yapılarak dinlenmek mümkündür.
Peynir Kayalıkları/ Kaya Mezarları
Peynir kayalıkları yani eski adıyla Kaşkaval Burnu bölgesi kaya oluşumlarıyla oldukça ilgi çeken bir bölgedir.Ulaşım için tekne kullanılması gerekli iken Kaleköy ya da Kuzu limanından ulaşım sağlanabilir.
Behram Kale
Osmanlı döneminde kurulan eski köy Behram kale antik bir kenttir. Yerleşim olarak 150 hane bulunan bölge 30 senedir sit alanıdır ve inşaat yapılması yasaklanmıştır. Köyün ziyaretinde taş işçilikleri göz alırken sokaklarındaki tarihi doku ziyaretçilerin oldukça ilgisini çeker.
Aynalı Çarşı
Çanakkale’de yer alan aynalı çarşı bir kapalı çarşıdır. Çanakkale türküsünde de bahsedilen bu aynalı çarşı 1967 yılında günümüzdeki halini alarak Çanakkale belediyesi tarafından onarılmıştır. Her kesime hitap eden binlerce dükkânın yer aldığı çarşı özellikle yaz aylarında turist kafilelerine ev sahipliği yaparak ticari olarak da oldukça önemli bir yere sahiptir.