Tekirdağ il merkezine 40 km uzaklıkta Marmara Denizi kıyısındaki Çorlu ilçesi, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bugün hemen hepsinden izler taşımaktadır.
Bugün Çorlu, Tekirdağ’ın en kalabalık nüfuslu ilçesidir. Aynı zamanda, Türkiye genelinde önemli bir sanayi bölgesidir. Uzun tarihi ve turistik cazibe merkezleri ile Çorlu, seyahat etmekten pişman olmayacağınız bir ilçedir. Köklü geçmişi ile Çorlu’da birçok tarihi simgesel yapı var. Çorlu’lular için bir buluşma noktası olan Heykel Meydanı çevresinde de gezilecek yerler bulunabilir.
Çorlu gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında; Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi, Gölbaşı Gençlik Parkı, Çorlu Muhacir Evi, Çorlu Kalesi, Yeni Cami (Sinagog), Çorlu Tarihi Belediye Binası, Süleymaniye Cami, Cumhuriyet Parkı ve Tekirdağ Fatih Camii gelmektedir.
Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi
Çorlu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün Havuzlar Mahallesi’ndeki tesisinde kurulan mini hayvanat bahçesini ziyaret edenler daha önce görmedikleri birçok hayvanı görme fırsatı buluyor. Hayvanat bahçesinde Midilli atı, tavus kuşu, sülün, Kafkas sülünü, kumru, keklik, bıldırcın, hindi, çil keklik, Tokat tavuğu, ispenç horoz, yerli tavşan, paçalı horoz, paçalı tavuk, taklacı güvercin, Mardin güvercini, posta güvercini, av köpeği, kel tavuk, kel horoz, yaban ördeği, pekin ördeği, Çin kazı gibi hayvan türleri bulunuyor.yaban ördeği, kaz, tavuk, bıldırcın, güvercin, hindi, tavşan gibi hayvanlar bulunuyor.
Gölbaşı Gençlik Parkı
Çorlu Belediyesi’nin en önemli yeşil alan projelerinden biri Gölbaşı Parkı 125.448 m² alan üstüne 63.792 m² organik göletin çevresi ağaçlandırılıp düzenlenerek ahşap iskeleler, oyun alanları, kondisyon aletleri, yürüyüş yolu ve piknik alanı tilave edilerek yurttaşlarımızın hizmetine sunuldu.
Çorlu Muhacir Evi
Çorlu ilçesi, Cemaliye Mahallesi, Hastane Çeşme Sokak’ta bulunan, Rum bir doktora ilişik ve 150 senelik geçmişe sahip olduğu tahmin edilen Muhacir (Doğanca) Evi 26 Şubat 2019 tarihinde Muhacir Evi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.Yapıldığı devre özelliklerini gösteren, bodrum üzerine iki kat olarak ahşap ağırlıklı araç-gereç ile yapılan tarihi binadaki odalar, pek çoğu vatandaşların gönüllü bağışlarıyla toparlanan ve zamanı değeri olan objelerle donatılarak, bir bütünlük oluşturacak sunum özellikleriyle hazırlanmıştır. Tarihi konakta; mutfak ve kiler, oturma odası, döşek odası, emek verme odası, yiyecek salonu düzenlemeleri ile dönemsel özellikteki objelerin sergilendiği bölümler yer almıştır.
Çorlu Kalesi
Tekirdağ İli, Çorlu İlçesi, Hıdırağa Mahallesinde bulunan Çorlu Kalesi, Ortaçağ’da, Balkanlar ve Avrupa üzerinden gelebilerek Anadolu’ya geçecek akınları önlemek saldırıları maksadıyla inşa edilmiştir. Kale moloz taş, tuğla ve horasan harcı ile inşa edilmiştir. Kaleden günümüze iki tane burcun temeli, tuğla kemer izlerinden muhtemel kale girişi olduğu kabul edilen alan ve buna bağlı sur duvarları ulaşmıştır.
Yeni Cami (Sinagog)
Tekirdağ ili, Çorlu İlçesi, Cemaliye Mahallesi, Sinan Dede Caddesi ve Zafer Sokağın kesiştiği köşede yer edinen iki kattan oluşan kagir bir yapıdır. 1905 yılında inşaa edilen yapı 20.Yy.ın ortalarında kadar havra olarak kullanılmış, 1970 yılında camiye dönüştürülmüştür. Kuzey ve güney cephelerinde kademeli bir halde yükselen alınlıkları binaya anıtsal bir kimlik kazandırmaktadır. Cephe köşelerinde binaya bitişik sekizgen sütunceler vardır. Tavanı ve tabanı ahşap olan yapının cephesinde 18 dikdörtgen pencere açıklığı yer alır. Kuzeyden demir bir kapıyla girilen yapının güneyinde mihrap ve minber bulunur. Yapının tavanında pastel renklerle yapılmış, geometrik ve bitkisel bezemeler dikkat çekmektedir.
Çorlu Tarihi Belediye Binası
1903 yılında Çorlu Belediye binası olarak inşa edilen ve 2015 senesinde restore edilerek hizmete oluşturulan Tarihi Belediye Binası bugün kültürel ve sanatsal pek oldukca faaliyete ev sahipliği yapmaktadır.
Süleymaniye Cami
Çorlu’da en önemli tarihi eserlerden kabul edilen Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1521’de yaptırılmıştır. Ana mekan tek kubbeli, toplum mahfeli ise üç küçük kubbe ile örtülüdür. İlk yapıldığında 22 odalı medresesi de bulunan bu camii, Camii Kebir adıyla da anılmaktadır.
Cumhuriyet Parkı
Cumhuriyet Parkı 173,684 m² alan üzerinde basketbol sahaları, tenis kortları, kondisyon alanları, bisiklet ve koşu parkuru, çocuk oyun alanları, oturma – dinlenme alanları, kafeleri, fıskiyeli havuzları, göleti, otoparkları ve konser alanı ile hizmet vermektedir.
Tekirdağ Fatih Camii
Tekirdağ ili, Çorlu İlçesi, Cemaliye Mahallesinde bulunan Fatih Cami, Fatih Sultan Mehmet Vakfı mülkiyetindedir. Fatih Sultan Mehmet’in süt anası Daye Hatun tarafından 1453 (H.857 ) senesinde yaptırılmıştır. İlçe merkezinde, yerleşim alanı içerisinde bulunan cami, dikdörtgen planlı, moloz taş malzemeyle yapılmıştır. Son toplum yeri bugün camekanlı olan caminin küçük bir avlusu vardır. Minaresinin gövdesi kalın, petek bölümü incedir. Camiye girişi elde eden kapı üstünde bulunan kitabeden 2. Mahmud’un sadrazamı Benderli Mehmet Selim Paşa tarafından 1824 senesinde duvarları ve minaresi haricinde esaslı bir tamirden geçirildiği öğrenilmektedir. Cami bahçesinde bulunan hazirede Osmanlı Dönemi’ne ait mermer kabir taşları bulunmaktadır. Mezarlar içinde Kırım Giray Han sülalesine ilişik mezar bulunmaktadır.