Trakyaliyiz.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Tekirdağ
  4. »
  5. Şarköy’de Gezilecek Yerler

Şarköy’de Gezilecek Yerler

admin admin -
152 0

Doğu Trakya’nın güneyinde, Marmara Denizi’nin kıyısında Tekirdağ’ın popüler bir gezim bölgesi olan Şarköy, kıyı ve tepe manzaraları arasında sevimli bir kasaba havasındadır. Türkiye’nin en uzun plajına ev sahipliği yapan Şarköy, mavi bayraklı plajları ile Marmara Bölgesi’nin yükselen değerlerinden biridir.

Şirin sahil şeridinde ağaçlarla çevrili tarihi köylere ev sahipliği icra eden Şarköy, özellikle şarabı, zeytini ve üzüm bağı ile ünlüdür. Şarapçılık, günümüzde burada oldukça önemli bir endüstridir. Pek oldukca ziyaretçi, Şarköy’e meydana getirilen şarap tadım ve üzüm bağı turlarına katılmaktadır.

Gaziköy, ilçenin öne çıkan gezi destinasyonlarından biridir. İlçe merkezine 25 km uzaklıktaki bu tarihi köy tarihi Bizans kilise ve evlerinin kalıntılarını görmek için ziyaret edilebilir. Şarköy’ün öteki mahalle ve köylerinde de keşfedilmeyi bekleyen pek oldukça tarihi ve turistik çekicilik merkezi vardır.

Çorlu gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında; Kartaltepe Tabiat Parkı, Ganos Dağları, Şarköy Etnografya Müzesi, Uçmakdere, Güzelköy Camii, Kebir Camii gelmektedir.

Kartaltepe Tabiat Parkı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 1.Bölge Müdürlüğü, Tekirdağ Şube Müdürlüğüne bağlı, Tekirdağ İli Süleymanpaşa ve Şarköy İlçeleri mülki hudutları içinde yer alan Kartaltepe Tabiat Parkı; 254 Ha. Büyüklüğünde olup, Marmara Denizi’ne hakim Ganos Dağı silsilesinde yüksek rakımda bulunduğundan orman, deniz ve Marmara Adasının bir arada bulunduğu bir manzaraya sahiptir. Şehir merkezine yakınlığından ve bilhassa yamaç paraşütü etkinliklerinin bu alanda yapılıyor olmasından dolayı civar ve yöre İllerdeki halk tarafınca büyük alaka görmektedir.

Ganos Dağları

Tekirdağ’ın doğal yönden hazinesi konumunda olan Ganoslar bununla beraber zengin kültürü ve ünlü lezzetleriyle Tekirdağ’ın en ilgi çekici köşelerindendir.Mürefte ve Şarköy’den Uçmakdere ve Kumbağ’a kadar uzanan hat üzerinde yer alan Ganoslar konuk ettiği pek çok uygarlığın izlerini taşımaktadır. Günümüzde ziyaretçileri doğası ve varlıklı kültürü ile cezbeden Ganoslar; yamaç paraşütü, off-road yarışmaları, trekking turları şeklinde alternatif gezim uygulamalarına da ev sahipliği yapmaktadır.

İlgili Makalemizi İnceleyin  Tekirdağ'da Gezilecek Yerler?

Şarköy Etnografya Müzesi

Şarköy’ün tarihi, coğrafyası, kurtuluş mücadelesi, turizm zenginlikleri, doğal güzellikleri, folklorik değerleri, benzersiz belgeler, canlandırmalar, görsel sunumlar ve maketlerle anlatılmaktadır.

Uçmakdere

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı eski bir Rum köyü olan Uçmakdere eski yerleşim dokusunu ve ömür kültürünü devam ettirmektedir. İstanbul’a olan yakınlığı yardımıyla fazlaca sayıda ziyaretçiyi ağırlayan Uçmakdere, Ganos Dağları’nın yeşili ve Marmara Denizi’nin mavisi eşliğinde ziyaretçilerine bölgesel köy ürünleri ve köy yaşamıyla  buluşmanın keyfini yaşatmaktadır.

Güzelköy Camii

Osmanlı Devletinin genişleme politikası doğrultusunda 14. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Trakya’nın fethedilmesiyle birlikte yürütülen iskan çerçevesinde Anadolu’dan getirilen göçmenlerin yerleştirildiği Güzelköy’de, Türkler ile yerli halk olan Rumlar 1923 yılındaki mübadeleye kadar birlikte yaşamıştır. Türklerin iskanıyla birlikte mahallede Cami ve hamam inşa edilmiştir.  Uzunlamasına dikdörtgen planlı cami, ahşap kırma çatılı olup kuzeydoğu köşesindeki tek şerefeli minareden oluşmaktadır. Caminin şark ve güney ile batı yönünün bir kısmını hazire dolanmaktadır. Camide Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon emekleri sürdürülmektedir.

Kebir Camii

Dikdörtgen planlı olan caminin şimal girişinde yapım zamanı olarak H.1358 (M. 1939) tarihi bulunmaktadır. Bodrum üstüne tek katlı olarak inşa edilen caminin temeli taş beden duvarları harman tuğlasıyla örülüdür. Bodrum katı yol seviyesindedir. Caminin ana mekanına iki yönden çıkılan merdivenle girilmektedir.  Cami doğu, batı ve cenup cephelerinde yüksek pencerelerle aydınlatılmış olup cenup cephesi sağırdır. Bu cephede apsis izlenimi veren mihrap bulunur. Caminin arasında ahşap işçilik dikkat çekmektedir. Özellikle kadınlar mahfilindeki korkuluklar ile minberdeki ahşap ajur tekniğiyle yapılmıştır. Ahşap tavanda tekrar ajur sanatı öne çıkmakta olup küçük ahşap konsollarla desteklenen çokgen göbeğin ortasında yıldız motifi yer verilmiştir. Cami mihrabı çinilerle kaplıdır.

5/5 - (1 vote)

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir