Adı sizi korkutmasın. İlaçlı domates kışlık olarak hazırlanacak domates rendesinin eczanelerde “domates ilacı” adıyla minik paketlerde satılan “salisilik asit” ile işlem edilerek hazırlanması yöntemidir. Trakya mutfağı kışlık hazırlıklarında çok ça başvurulan bir gizleme yöntemidir. Konservasyon yapılmayıp domatesler çiğden saklandığı için o görevi domates ilacı ( salisilik asit ) görmektedir. İlaçlı domates sosunu çorbalarda, yemeklerde ve salatalarda değerlendirebiliriz. Buruk, hafif ekşili bir hazzı vardır. Özellikle salatalara hatta kahvaltı sofralarına iştah açıcı bir sos olarak kullanabiliriz.

Aspirinin hammaddesi olan salisilik asit ilk kere 1897 senesinde babasının romatizmal ağrılarına umar arayan kimyager Felix Hoffmann tarafından icat edilmiş. Hammaddesi söğüt ağacı. Latince Salix “söğüt” anlamına geliyor. Salisilik asitin icadından ilkin söğüt ağacının kabuklarının ve yapraklarının ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği uzun zamandır biliniyor ve tedavi amaçlı olarak hastaların reçetelerine yazılıyormuş.
İlaçlı domateste kullanılan gözümüzü korkutacak bir kimyasal gibi düşünülmesin. Domates rendesinin kışlık olarak uzun zaman bozulmadan muhafazası için kullanılır. Aspirinin de hammaddesi bulunduğunu söylemiştik. Bazı turşularda bozulmayı önlemek için aspirin kullanıldığını düşünürsek ortak yönleri daha iyi anlayabiliriz.
Malzemeler :
- 10 kg kokulu domates ( rendelik )
- 1 paket ( 10 gr ) domates ilacı ( salisilik asit )
- 1 çay bardağı tuz
- Zeytinyağı
Not : Salisilik asit eczanelerde 5 yahut 10 gr.lık paketlerde satılır. Her 1 kg domates için 1 gr nispetinde kullanılır.
Hazırlanışı :

- Domateslerinizi güzelce yıkayın.
- Kokulu, etli ve sulu türlerden tercih edeceğiniz domateslerinizi derince bir tencereye rendeleyin.
- İçerisine 1 paket domates ilacını ve tuzunu ekleyip güzelce karıştırın.
- İlaçlı domateslerinizi bu haliyle kuru cam kavanozlara veya bir-iki litrelik cam şişelere koyup 5-6 saat içerisindeki hava kabarcıklarının gitmesi için bekleyin.
- Üzerine 1 parmak kadar zeytinyağı ekleyip kapağını sıkıca kapatın.
- Direk güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda muhafaza edin.
- Kullanmaya başladıktan sonra açılmış kavanozları buzdolabında saklayın.
Not: Aynı uygulamayı kabuklarını soyup yemeklik doğradığınız kokulu ve sulu domatesler için de yapabilirsiniz. Bunun için önce domatesleri ikiye kesip sulu kısımları ayrı bir kaba alın. Kalan etli kısımları yemeklik doğrayıp derince bir tencereye alın. Domatesin suyunu, domates ilacını ve tuzunu ilave edin. Tüm malzemeyi harmanlayın. Kavanozlara veya şişelere aldığınız ilaçlı domates lerinizi 5-6 saat kapağı açık bekletip içerisinde kalan havanın çıkmasını bekleyin. Sonra üzerini bir parmak geçecek kadar zeytinyağı ekleyip kapaklarını kapatın. Kuru, serin ve direk güneş görmeyen bir ortamda saklayın.