Trakyaliyiz.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Trakya Lezzetler
  4. »
  5. Trakya’nın Coğrafi İşareti Edirne Ciğer Sarması

Trakya’nın Coğrafi İşareti Edirne Ciğer Sarması

admin admin -
103 0

Edirne civar mutfağının karakteristik lezzetlerinin başında gelen ciğer sarma coğrafi işaretle tescillendi. Ciğer sarma ile birlikte Edirne’nin coğrafi işaretli ürün sayısı 10’a terfi etti.

Edirne’nin geleneksel lezzetlerinden

Her ne kadar tava ciğeri öne çıksa da, geleneksel köklerden beslenen ciğer sarma da Edirne’nin karakteristik lezzetleri arasında yer ediniyor.

Ciğer sarması aslına bakarsak geniş bir Rumeli coğrafyasında kendine özgü dokunuşlarla meydana getirilen bir yemek. Özellikle bahar aylarında sürülerin çoğalmasını kutlamak maksadıyla hazırlanmış olur, mevzu komşuyla paylaşılan sofralarda yer bulurdu. Ciğer sarmanın yer almış olduğu sofralar bereketin ve zenginliğin nişanesi gibi kabul görürdü. Ciğer sarması aynı zamanda düğün ve cemiyetlerin ikram sofralarında baş yemeklerinden biridir.

 MALZEMELERLER

  • 1 takım kuzu karaciğeri
  • 1 takım kuzu iç gömleği (ciğer zarı)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 demet (5-6 dal) taze nane veya 2 yemek  kaşığı kuru nane
  • 1 demet taze soğan veya 1 büyükbaş kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yumurta
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
  • Yeteri kadar karabiber ve tuz

YAPILIŞI

Öncelikle gömlek olarak tanımlanan ciğer zarı yumuşaması için bolca ılık su arasında beklemeye bırakılacak. Ciğer yıkanıp büyük parçalar haline getirildikten sonra 10 dakika kadar kaynatılıp haşlanması sağlanacak, haşlanmış ciğer ince uçlu keskin bir bıçak ile küçük parçalara dönüştürülecek bu işlem esnasında aralarındaki damarlar temizlenip ayrılacak. Diğer taraftan fıstıklar tereyağda az pembeleşinceye kadar kavrulurken içine yıkanmış pirinç ilave edilip 3-4 dakika daha kavurma işlemi sürdürülecek ve sonunda yarım su bardağı kadar sıcak su ilave edip suyun çekilmesine kadar ateşte bırakılacak. Ocağın altı kapatıldıktan sonra ince kıyılmış soğanlar, tuz, karabiber, nane ve kuş üzümü sıcak pilava karıştırılıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılacak. Ilık suda yumuşamış olan ciğer zarı (gömleği) muntazam bir şekilde altı düz bir tepsiye serilecek (tercihe bakılırsa bu zar eşit olarak minik parçalara da bölünebilir) dinlenmesi tamamlanıp ılık bir hale getirilen pilavın içerisine bir yumurta çırpılıp karıştırılacak ve meydana gelen karışım zarın (gömleğin içerisine boşaltılacak. Gömleğin tüm kenarları yuvarlak bir şekil alacak biçimde birleştirilip( birleşimin açılmaması için tahta iğne (kürdan) ile), ters çevrilip tepsinin ortasına konulacak. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp gömleğin ıslatma suyundan bir kısım sıcak bir hale getirilip kenarlardan tepsiye konup, evvel ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırına verilip 40-45 dakika pişirilecek.

İlgili Makalemizi İnceleyin  Trakya’nın Lezzeti; Tekirdağ Köftesi Tarifi
5/5 - (1 vote)

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir